Градизька громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров'я

Дата: 31.05.2024 09:26
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

З настанням весни та літнього оздоровчого періоду у продажі з'явилося багато ранніх овочів і фруктів. Виглядають вони так спокусливо, що люди тягнуться за гаманцем, щоб принести на свій стіл «вітамінів». Та не всі замислюються, що ці плоди можуть бути небезпечні. Адже в них можуть міститися нітрати.

Частина нітратів виводиться з організму, та інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), через що погіршується насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з`являються проблеми із травною, серцево-судинною та дихальною системами.

За певними  ознаками орієнтуючись на їх зовнішній вигляд можна визнати шкідливість овочів та фруктів -  недозріле насіння всередині, білі і тверді прожилки всередині томатів, світліша порівняно зі шкіркою м`якоть; рихлість огірків, швидке їх пожовтіння під час зберігання, жовті плями на шкірці; занадто велика і дуже світла морква, з білими серцевинками, занадто темна або занадто соковито-зелена зелень, яка швидко підгниває; крихке листя салату, коричневі кінчики на ньому; відсутність солодкого смаку  абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування; рихлість картоплі; закручені хвостики в буряка.

Видалити нітрати повністю з продуктів неможливо, але знизити їх кількість цілком реально, це чищення, вимочування, варіння, заквашування, засолювання, додавання гранатового або лимонного соку до овочів, варити і тушкувати овочі без кришки

Симптоми отруєння нітратами-  синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, втома, зниження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до непритомності.

Що робити у разі отруєння нітратами?
 

  • Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.
  • Очікуючи на лікаря, або якщо немає можливості звернутися по медичну допомогу, промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсолену воду та викликати блювання.
  • Після цього прийняти абсорбент. Підійде активоване вугілля.
  • Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.
  • Щоб прискорити виведення нітратів з організму, пити багато рідини, особливо зеленого чаю – це натуральний нейтралізатор нітратів.
  • Якщо це не допоможе, то це сильне отруєння, і потрібна госпіталізація.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь