Градизька громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Нітрати в ранніх овочах – небезпека для здоров'я

Дата: 31.05.2024 09:26
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

З настанням весни та літнього оздоровчого періоду у продажі з'явилося багато ранніх овочів і фруктів. Виглядають вони так спокусливо, що люди тягнуться за гаманцем, щоб принести на свій стіл «вітамінів». Та не всі замислюються, що ці плоди можуть бути небезпечні. Адже в них можуть міститися нітрати.

Частина нітратів виводиться з організму, та інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), через що погіршується насичення клітин киснем, відбуваються серйозні збої в обміні речовин, слабшає імунітет, відбувається дестабілізація нервової системи, знижується кількість вітамінів, що надходять в організм, з`являються проблеми із травною, серцево-судинною та дихальною системами.

За певними  ознаками орієнтуючись на їх зовнішній вигляд можна визнати шкідливість овочів та фруктів -  недозріле насіння всередині, білі і тверді прожилки всередині томатів, світліша порівняно зі шкіркою м`якоть; рихлість огірків, швидке їх пожовтіння під час зберігання, жовті плями на шкірці; занадто велика і дуже світла морква, з білими серцевинками, занадто темна або занадто соковито-зелена зелень, яка швидко підгниває; крихке листя салату, коричневі кінчики на ньому; відсутність солодкого смаку  абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування; рихлість картоплі; закручені хвостики в буряка.

Видалити нітрати повністю з продуктів неможливо, але знизити їх кількість цілком реально, це чищення, вимочування, варіння, заквашування, засолювання, додавання гранатового або лимонного соку до овочів, варити і тушкувати овочі без кришки

Симптоми отруєння нітратами-  синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, втома, зниження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до непритомності.

Що робити у разі отруєння нітратами?
 

  • Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.
  • Очікуючи на лікаря, або якщо немає можливості звернутися по медичну допомогу, промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсолену воду та викликати блювання.
  • Після цього прийняти абсорбент. Підійде активоване вугілля.
  • Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном.
  • Щоб прискорити виведення нітратів з організму, пити багато рідини, особливо зеленого чаю – це натуральний нейтралізатор нітратів.
  • Якщо це не допоможе, то це сильне отруєння, і потрібна госпіталізація.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь