Градизька громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Звіт голови Градизької територіальної громади за 2021 рік

Дата: 01.01.2022 12:14
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

В першу чергу дякую платникам податків, членам виконавчого комітету та апарату селищної ради, відділу освіти, комунальникам, Народним депутатам України Олегу Кулінічу (ПП Довіра), Олександру Трухіну та Олексію Мовчану (ПП Слуга Народу), депутатам Полтавської обласної ради, всім працівникам бюджетних організацій та небайдужим людям, які допомогли новоутвореній  Градизькій громаді вижити протягом першого і вкрай складного року!

Прогнози щодо неспроможності Градизької громади розвиватись були завжди, але наполегливість та цілеспрямованість нашої команди довела, що громада є перспективною!

Нам вдалось зробити головне – утримати і забезпечити функціонування всіх закладів дошкільної та загальної освіти в старостатах громади. Про кожну сферу детально.

 

 Комунальне господарство/благоустрій.

 

На території громади працює 6 комунальних підприємств, засновником яких є Градизька селищна рада:

– КП Градизьк «Комунсервіс» – водопостачання та водовідведення в смт.Градизьк

-Погребівське комунальне підприємство – водопостачання по с.Погреби

-КП Благоустрій та КП Благоустрій 1 –  вивезення сміття по смт.Градизьк та с.Погреби, косіння узбіч, утримання доріг, грейдерування, обслуговування вуличного освітлення, кронація і спил  дерев, асенізаційні послуги, ритуальні послуги (поховання осіб, які не мають родичів чи коштів), інші транспортні послуги.

-СГКП Горби – водопостачання по с.Горби, сільськогосподарські роботи. Земельний банк становить 68 га. Дана земельна ділянка повернута господарству в безпосереднє використання після майже річного судового процесу з колишнім суборендатором.

Виконавчим комітетом затверджено нові тарифи для централізованого водопостачання в Градизьку,  Пронозівському та Погребівському старостату. Тарифи на водопостачання зростають будуть зростати і в 2022 році, через підняття основних складових, серед яких мінімальна зарплата та електроенергія.

За рік для потреб комунальної сфери придбано наступне устаткування та транспорт:

– трактор МТЗ 892 – 539 тис. гривень, кошти залучено з обласного бюджету

– асенізаційна автоцистерна Mercedes-Benz- 527 тис. (власні кошти екологічного фонду)

– автовишка Mercedes-Benz Sprinter – 580 тис. з них 150 тис. (кошти місцевого бюджету)

– фронтальний навантажувач BeroMet – 122, 400 тис. (кошти місцевого бюджету)

– косарка бокова подрібнююча дорожня  – 135,600 тис. (50/50 кошти місцевого і обласного бюджету)

– косарка роторна 32 тис., виключно для Бугаївського старостату

– автомобіль ВАЗ 2106 (службове авто)

– подрібнювач деревини 90 тис. (50/50 кошти місцевого і обласного бюджету)

– насоси глибинні 4 шт. – 31,4 тис.

– ремонт глибинних насосів – 55,5 тис. для КП Градизьк “Комунсервіс”

– 2 трактори МТЗ 82 і 2 причепи ПТС-4 отримали від ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” в рамках соціального партнерства, які будуть допомагати розвивати сферу комунальних послуг для Бугаївського і Святилівського старостатів. Наразі техніка ремонтується.

– придбано шини (4 шт.) та капітально відремонтовано двигун на автогрейдері ДЗ-99 – витрачено 58 тис.

Загалом на оплату комунальних послуг з благоустрою населених пунктів громади витрачено 1,1 млн. гривень. Послуги наявної техніки та устаткування надавались за заявками старост. Не всі обсяги робіт виконано по впорядкуванні сміттєзвалищ в Пронозівському і Гриньківському старостатах у зв’язку з ремонтом техніки та відсутністю постійних працівників в комунгоспі.

Протягом 2021 року КП “Благоустрій” продовжив обслуговувати територію ринку та стягувати плату (містове) з суб’єктів, які здійснюють торгівлю в центральній частині смт.Градизьк. Загалом до бюджету комунального підприємства надійшло 172.800 гривень. Статистика говорить про спад торгівлі в січні/лютому 2021 році, через ряд карантинних обмежень.

Гострою залишається проблема вивозу сміття від населення. Послуги зі збору та вивезення твердих побутових відходів надає КП “Благоустрій”. Продовжено роботу з укладання нових договорів на вивіз сміття в смт.Градизьк  та ліквідації стихійних смітників. Після забезпечення старостатів тракторами та всім необхідним устаткуванням плануємо централізований вивіз сміття в інших населених пунктах громади.

 

Вуличне освітлення.

Для обслуговування ліній вуличного освітлення використовувалась автовишка ЗІЛ -130 та придбаний восени   Mercedes-Benz Sprinter. Загалом закуплено матеріалів (лампи 4353 шт., ліхтарі 134 шт., кабелів – 3 км.) на 190 тис.

На оплату спожитої електроенергії використано 1,1 млн. гривень.

Виконкомом виготовлено три проєкти по вуличному освітленні на смт.Градизьк та с.Броварки, як на найменш освітлені населені пункти громади, вартість проектно-кошторисної документації становила 27 тис.

За допомогою Народного депутата України, лідера ПП Довіра Кулініча О.І., ми отримали 350 тис. гривень для реалізації проєкту вуличного освітлення в с.Броварки(КТП 4419, вул.Довженка, вул. Злагоди – 100 тис.грн), смт.Градизьк(КТП 2207, вул. Некрасова, Дружби, Українська, Заводська – 250 тис.грн). Монтаж планується в першому кварталі 2022 року. Кошти на реалізацію проєкту освітлення по КТП-2811  (вул.Козацька, вул. Чкалова) плануємо залучити в 2022 році. Суттєві труднощі в розвитку мережі освітлення спричинені досить тривалим розглядом заявок на технічні умови з боку ПАТ “Полтаваобленерго” та намаганням встановити оренду за стовпи.

Розширено існуючу лінію освітлення по вул. Героїв Дніпра від сортодослідної станції до перехрестя вул.Київської. Додатково освітлено територію гімназії та футбольного поля зі штучним покриттям.

Продовжили монтаж індивідуальних ліхтарів освітлення за заявками старост/громадян. Роботи виконано в с.Шушвалівка (19шт.), с.Петрашівка (6 шт.), с. Середпілля (10 шт.), с. Броварки (6 шт.), с. Святилівка (4шт.), смт. Градизьк (14 шт.), с.Погреби (6 шт., з них 4 розширення лінії освітлення).  Загалом змонтовано 134 нових ліхтарів. Це дуже хороший і швидкий формат спільної роботи з освітлення населених пунктів громади. Сам таким користуюсь і всім рекомендую. Діяльність в даному напрямку буде продовжено в 2022 році, світла буде все більше!

В рамках реалізації проєкту по розвитку комунальної сфери (до формування громади) за кошти місцевого і обласного бюджету придбано сучасний якісний інвентар, а саме:

2 висоторізи Shtill – 47 тис. грн, ранцевий бензооприскувач Shtill 20 тис.грн, ранцева повітродувка Shtill – 24. тис.грн, генератор для ЗДО с.Гриньки 20 тис.грн, подрібнювач деревини 31 тис.грн, вежа тура 23 тис.грн.

Для забезпечення сезонного догляду за комунальними об’єктами (цвинтарі, парки, косіння, вирубка/розчистка, будівельні/ремонтні роботи,   в старостатах та Градизьку створено 45 робочих місць працівників благоустрою, з яких по 5 чоловік на кожний старостат. На оплату праці даних працівників було витрачено 2,2 млн. гривень. Додатково закуплено 21 бензокосу (100 тис.грн) та 7 бензопил (32 тис.грн) на загальну суму 132 тис.грн.  Інші будівельні матеріали, паливо, розхідники – 750 тис.грн (по всій тг).  Сферу роботи і необхідні засоби праці (коси, пили і тд) визначає кожен староста окремо.

У весняний період традиційно висаджуємо нові дерева та квіти, саджанці отримуємо безкоштовно від лісгоспу та небайдужих громадян. По всій громаді висаджено більше 10 тис. саджанців, переважно сосни та канадського дуба.

Майже в кожному центрі старостату закладено нові парки. Парки, яких у Градизьку нараховується 5, також отримали догляд. У центральному парку  старого центра (біля стадіону) видалено 7 сухих ясенів, натомість висаджено більше 300 нових дерев, серед них дуб, сосна,сакура, павловнія. Вздовж центральної алеї проведено освітлення та відеоспостереження, відремонтовано лавки, висаджено багато квітів.

Розпочато ремонт Покровського скверу, укладено нові алейки, придбано монумент Покрови Пресвятої Богородиці, який стане серцем скверу. Всі роботи виконуються за спонсорські кошти. В парку, навпроти пам’ятника невідомому солдату, висаджено 174 саджанців павловній – колись цей новий парк стане однією з візитівкою старого центру. Команда активістів на чолі з Оксаною Шестидесятною, вже другий рік поспіль, продовжує розбудовувати Центральний парк нової частини Градизька. Виконано багато робіт з благоустрою, озеленення, укладено першу алейку з тротуарної плитки. Це яскравий приклад того, що можна робити важливу і потрібну роботу, опираючись на однодумців, спонсорів та просто небайдужих людей. Особисто підтримую хороші ініціативи, направлені на розбудову і створення нового. В наступному році будемо залучати оновлену комунальну техніку для допомоги в розбудові цього парку.

За рахунок ТОВ “Придніпровський край” в с. Броварки облаштовано паркову зону відпочинку. В благоустрій с. Броварки інвестовано близько 600 тис. грн. Це хороший приклад того, як відповідальний агробізнес допомагає розвивати інфраструктуру села.

Об’єм робіт по косінню у весняно-осінній період такий великий, що не завжди вчасно встигаємо скошувати карантинні бур’яни, це в першу чергу викликано малою кількість бажаючих працювати в комунальній сфері.

 

Сфера земельних відносин.

Ініційовано проведення інвентаризації с/г земель. Роботи розпочато в найбільших старостатах, а саме Святилівському та Пронозівському та в смт.Градизьк. Виготовлено документацій із землеустрою в кількості 90 шт., з цільовим призначенням землі запасу. На виконання робіт з інвентаризації витрачено 180 тис. гривень.

Після завершення інвентаризації в цих адміністративних одиницях приступаємо до аудиту всіх земель.

Протягом звітного року проведено 23 аукціони з передачі права оренди, на земельні ділянки с/г призначення. На умовах аукціону, які дозволили вивести з тіньового обробітку 88,23 га земель на території смт.Градизьк, направили в бюджет  додатково 379 тис. гривень орендної плати, в середньому 4,3 тис. за 1 га. Переможні ставки оренди починались від 12 % та закінчувались на 24.5%.

Проведено 2 аукціони на земельні ділянки для комерційних послуг по смт.Градизьк, 0.20 га та 0,0050 га. В бюджет отримано додатково 43 тис. гривень. Виготовляється документація на 4 нових аукціони.

Ініційовано підписання додаткових угод на зміну ставки оренди земель комунальної власності,  з 3% на 12%, у відповідності до положення про сплату орендної плати. Не всі орендатори бажають оплачувати реальні податки за користування землею громади, тим самим ставлячи під удар фінансування об’єктів соціальної сфери і блокуючи розвиток громади. Часи дармової землі закінчуються, 200-300 гривень за 1 га це сміх, в існуючих реаліях агросфери. До принципових не підписантів готуємо судові позови.

Громадська безпека, МПО, Рятувальна.

Безпека та збереження майна жителів не тільки Градизька, а й всієї громади є нашим незмінним пріоритетом. Ми продовжили збільшувати кількість вуличних камер відеоспостереження, тепер їх на 4 більше. Проводилось обслуговування системи відеоспостереження по с.Бугаївка та с.Погреби. Проєкт на забезпечення відеокамерами всіх населених пунктів громади не отримав перемогу в обласному конкурсі, не всі жителі громади взяли участь в онлайн голосуванні.

Відкритий в 2020 році пост охорони правопорядку “Поліцейська станція” є опорним пунктом для базування ПОГ – поліцейських офіцерів громади, які розпочали роботу по обслуговуванню громади восени 2021 року. Для забезпечення роботи ПОГів в Градизькій громаді надано два нових службових автомобілів RENAULT DUSTER. Для матеріального забезпечення роботи офіцерів громади з бюджету було виділено 40 тис. гривень.

Який авторитет буде в нових поліцейських, покаже час. Скарги на роботу офіцерів громади прохання подавати особисто мені. Взагалі, питання безпеки – це не тільки завдання поліції, кожен може зробити внесок, будучи просто небайдужим сусідом.

Місцева пожежна охорона профінансована протягом року на 1,744 млн.гривень. Додатково виділено 65 тис. гривень для закупівлі спец. одягу, якого раніше не було. Погашено заборгованість по заробітній платні за грудень 2019 року. Для оперативного реагування та часу приїзду є необхідність у створенні Бугаївського МПО.

На утримання Градизької водолазно-рятувальної станції витрачено 409 тис. гривень.

Вулично – дорожня мережа, перевезення.

Дороги в колишньому Глобинському районі були і залишаються величезною проблемою.

Дороги місцевого значення, які проходять через с.Гриньки, с.Горби, с.Кирияківку, с.Ганнівка перебувають в найгіршому стані. Балансоутримувач цих доріг, Агенція місцевих  доріг Полтавської області, має план на ремонт лише однієї дороги на території громади, а саме Бугаїка – Жуки, в 2022 році. Звернення селищної ради про стан доріг до держустанов, Народних депутатів результату не дали.

Силами місцевих підприємців, аграріїв, комунальників вдалось відновити проїзний стан автодороги Градизьк – Пироги, до с.Ганнівка (на відрізку близько 6 км) використано близько 120 тонн б/у асфальтної крихти.

На 198 тис.грн проведено поточний ремонт доріг в смт.Градизьк, та під’їзд до с.Святилівка. Традиційно ремонт доріг в смт.Градизьк вже 5 рік проводимо спільно з ТОВ СП “Нібулон”.

Місцеві дороги це власність області, але  ТОВ “РостАгро” на добровільних і відповідальних засадах продовжує  ремонтувати автодорогу місцевого значення Градизьк-Погреби, дбаючи про людей та громаду.

ТОВ СГП “Надія” теж допомагає доглядати за сільськими дорогами на території Пронозівського старостату, як представник місцевого і відповідального орендатора комунальних і приватних земель. Майбутнє саме за таким відповідальним бізнесом. Охопити ремонтами всі дороги в селах для бюджету громади неможливо,  тому поступово будемо дбати про належний стан доріг в межах населених пунктів усієї громади.

Для догляду за ґрунтовими дорогами здійснено закупівлю щебня та гранвідсіву на 100 тис.грн загалом, матеріали зберігаються на території СТО по вул. Київській.

Пасажирські перевезення за новими маршрутами з с.Липове, с.Горби та с.Погреби виявились нерентабельними. Цьому суттєво допоміг введений в перший місяць запуску автобусних рейсів локдаун через спалах захворювання на корона вірус. Дотувати збиткові рейси місцевий бюджет не має можливості, єдиний варіант закупівля автобусів на комунальне підприємство і введення тарифів для покриття виключно поточних витрат, без прибутків, тобто в нуль.

Протягом року, за результатами конкурсу, автобусний рейс за маршрутом Козацька-Лісництво обслуговувала ФОП Пшенична.

Розроблено проєкт по капітальному ремонту тротуару по вул. Київській в смт.Градизьк. Кошти в розмірі 800 тис. гривень отримали за сприяння Народного депутата України Олега Кулініча. Будівельні роботи будуть розпочаті в ІІ кварталі 2022 року.

Соціальне забезпечення, пільги, будинки престарілих.

На сферу соціального забезпечення протягом року витрачено 8,626 млн. гривень, а саме:

Градизький будинок престарілих –

– заробітна плата = 1,054 млн. гривень (14 працівників);

– продукти харчування = 269 тис.грн;

– електроенергія = 58 тис.грн;

– водопостачання, вивіз сміття = 13,7 тис.грн;

– матеріали  = 123 тис.грн – замінено 4 дверей, завершено будівництво твердопаливної котельні;

Центр надання соціальних послуг (Святилівський будинок престарілих)-

– заробітна плата = 4.749 млн. гривень, з них будинок престарілих (9 працівників) – 928 тис.грн, працівники по догляду за особами похилого віку – 3,823 млн.грн (41 працівник);

– електроенергія =47,2 тис.грн;

– продукти харчування =188,7 тис.грн;

– інші комунальні послуги, матеріали, вугілля  = 49,9 тис.грн;

– відремонтований дах на прибудові.

Загалом по всій громаді, на постійному догляді перебуває 310 осіб одиноко проживаючих.

за заявами жителів громади виплачено 68,5 тис. гривень матеріальної допомоги на лікування.

Виплачено 86,6 тис. гривень відшкодування комунальних послуг пільговим категоріям (АТО).

Сплачено 163,8 тис. гривень відшкодування по догляду за інвалідами близьким родичам.

Відшкодовано  перевезень окремих пільгових категорій громадян на залізничному транспорті  на 31,4 тис. гривень.

Виплачено відшкодування вартості медпрепаратів учасникам ЧАЕС – 56,6 тис. гривень.

Оплачено послуги із зубопротезуванням для учасників ЧАЕС на 17,5 тис. гривень.

Відшкодування послуг зв’язку для пільгових категорій  на 7 тис. гривень

З державного бюджету отримали 1,962 млн. гривень для придбання житла для 8 дітей-сиріт. Кошти перераховані на банківські рахунки заявників, які перебували на черзі.

 

Медицина: амбулаторії, ФАПи, швидка допомога.

В складні часи пандемії якість та швидкість надання медичних послуг – це боротьба за життя і здоров’я. Тому для забезпечення жителів громади, якісними медичними послугами ініційовано зміну маршруту пацієнта – тобто тепер всі випадки госпіталізації бригадами екстреної медичної допомоги здійснюються в медичні заклади м.Кременчука, а не м.Глобине, як це було раніше.

В приміщенні, де базується постійний пункт екстреної медичної допомоги, проведено капітальний ремонт кімнати відпочинку, замінено 5 вікон. Це спільний проєкт з підприємцями Градизька – витрачено 50 тис.грн з місцевого бюджету та 18 тис.грн спонсорських коштів.

На території громади працює 7 амбулаторій загальної практики та 6ФАПів, які підпорядковані КНП “Центр ПМСД” Градизької селищної ради. В більшості всі існуючі заклади медицини в сільській місцевості мають відповідні умови для прийому пацієнтів та надання дозволеного спектру медичних послуг. Найбільшу потребу у фінансуванні потребує Градизька та Броварківська амбулаторія (система опалення, заміна вікон, дверей, комунікацій).

Протягом 2021 року було виділено 180 тис.грн і встановлено електроопалення в Броварківській амбулаторії.

Виділено 70 тис.грн для оплати праці стоматолога (0,5 ставки) в с.Броварки. В наступному році плануємо заміну вікон і дверей.

На 33тис.грн придбано і встановлено обладнання для електроопалення для Гриньківського фапу.

Градизька амбулаторія:

Наявний газовий котел потужністю 1000 кВт за один місяць спалює 12 тис. м3  газу, а   тому було вирішено розробити проєкт по реконструкції котельні, згідно якого перенесено наявну котельну в інше приміщення та встановлюються4 нові котли по 100 кВт кожен. Кошти на реалізацію цих робіт залучили з державного бюджету в сумі 650 тис. гривень за сприяння Народного депутата України від ПП Довіра Олега Кулініча, з місцевого бюджету додатково виділено  166тис.грн. Роботи розпочались в грудні і триватимуть до кінця лютого 2022 року.

За сприяння Народного депутата України від ПП Слуга народу Олексія Мовчана, з державного бюджету виділено 2,4 млн. гривень для ремонту приміщення та придбання сучасного цифрового флюорографа. Ремонт проведено, обладнання закуплено.

Для забезпечення роботи лікаря та медсестри з флюорографом будуть передбачені кошти місцевого бюджету в 2022 році.

Замінено двоє вхідних дверей – 26тис.грн.

Виділено 98тис.грн для закупівлі лікувального харчування дитини з невиліковною генетичною хворобою.

Для оплати заробітної плати додаткових штатних одиниць в амбулаторіях та ФАПах старостатів витрачено  507,800 тис. грн.

Оплачено пільгові медикаменти жителям громади на 252 тис. гривень.

Комунальні послуги: газ, вода, світло, сміття – загалом по всіх ФАПах та амбулаторіях – 772 тис.грн.

Послуги, крім комунальних 116 тис.грн.

Загалом з місцевого бюджету профінансовано 2,373 млн. грн.

 

Адміністративні послуги – ЦНАП.

Протягом року проведено капітальний ремонт кімнат адміністративного приміщення ЦНАП по вул. Українська 43/8, витрати на матеріали та послуги склали 350 тис.грн.

Закуплено наступний інвентар:

– комп’ютерна техніка – 184.400 грн.грн;

– меблі – 127 тис.грн;

– кондиціонери – 104 тис.грн;

– система відео спостереження – 49,6 тис.грн;

– охоронна сигналізації -36 тис.грн;

Додатково розроблено проєкт по капітальному ремонту даху та фасаду приміщення ЦНАПу – 56,7 тис.грн. Кошти на реалізацію плануємо залучити з державного бюджету в 2022 році.

Розроблено проєкт «Капітальний ремонт проїзної частини по вул. Ломоносова від автодороги Н-08 до вул. Українська з облаштуванням під’їзду до ЦНАП» – 38 тис.грн коштували проєктні роботи. Кошти на реалізацію плануємо залучити з державного бюджету в 2022 році.

Загальна середня та дошкільна освіта.

На території громади працює 11 шкіл, при яких діє 2 НВК(дитячі садки в одному приміщенні зі школою) та 7 окремих ЗДО (дитячі садочки).

Загалом на утримання шкіл та садочків витрачено 80 млн. гривень протягом 2021 року.

По всій громаді рахується 304 дитини, які відвідували садочки протягом року.

ЗДО №4 Сонечко (Градизьк) – 119 дітей по списку, фактично відвідувало 54.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 4,097 млн. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 22,7 тис. гривень;

– продукти харчування – 379 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 72 тис. гривень;

– оплата газу – 113 тис. гривень.

Всього = 4,684 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 82 тис. гривень.

 

ЗДО ” Золота рибка” (Градизьк) – 40 дітей по списку, в середньому відвідувало 16.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 1,397 млн. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 9,6 тис. гривень;

– продукти харчування – 89 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 25 тис. гривень;

– оплата газу – 55 тис. гривень.

Всього = 1,576 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 99 тис. гривень.

Капітально відремонтовано приміщення  де відкрито нову групу, яка була закрита в 1991 році. Загальні будівельні витрати, матеріали, двері, сантехніка – 100 тис.грн.

ЗДО (Гриньки) – 21 дітей по списку, в середньому відвідувало 14.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 1,176 млн. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 38 тис. гривень;

– продукти харчування – 84 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 55 тис. гривень.

Всього = 1,339 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 94 тис. гривень.

 

ЗДО  (Броварки) – 24 дітей по списку, в середньому відвідувало 15.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 1,145 млн. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 22 тис. гривень;

– продукти харчування – 95 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 19 тис. гривень;

– оплата газу – 38 тис. гривень.

Вперше за останні 10 років організовано підвезення дітей із с.Кирияківка в садок та школу, для цього передано на баланс школи автомобіль ГАЗель та закуплено бензин на 34 тис.грн.

Всього = 1,353 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 90 тис. гривень.

 

ЗДО  Сонечко (Пронозівка) – 18 дітей по списку, в середньому відвідувало 12.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 959 тис. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 13 тис. гривень;

– продукти харчування – 59 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 15 тис. гривень;

– оплата газу – 35 тис. гривень.

Всього = 1,083 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 90 тис. гривень.

 

 ЗДО  (Погреби) – 25 дітей по списку, фактично відвідувало 13.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 871 тис. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 8 тис. гривень;

– продукти харчування – 90 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 27 тис. гривень;

– оплата газу – 39 тис. гривень.

Всього = 1,036 млн. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 79 тис. гривень.

 

ЗДО  Дивограй (Бугаївка) – 24 дітей по списку, в середньому відвідували 13.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 833 тис. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 5 тис. гривень;

– продукти харчування – 64 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 84 тис. гривень;

– оплата газу – 0 тис. гривень.

Всього = 986 тис. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 76 тис. гривень.

 

ЗДО  (Святилівка) – 20 дітей по списку, в середньому відвідували 12.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 684 тис. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 17 тис. гривень;

– продукти харчування – 78 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 43 тис. гривень.

Всього = 923 тис. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 82 тис. гривень.

 

НВК (Горби) – 13 дітей по списку, в середньому відвідували 8.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 717 тис. гривень;

– предмети, матеріали, інвентар – 2 тис. гривень;

– продукти харчування – 40 тис. гривень;

– оплата електроенергії – 32 тис. гривень.

Всього = 790 тис. гривень.

Річні витрати на одну дитину склали – 99 тис. гривень.

Комунальні та інші послуги по всіх ЗДО, НВК = 175 тис.

Загалом утримання ЗДО по всій громаді коштувало 14,2 млн. гривень.

Відвідуваність дитячих садочків з кожним роком все гірша, це прямо залежить від народжуваності та еміграції. В деяких садочках персоналу більше, ніж дітей. Це однозначно несе погані перспективи для таких закладів, де рахується по списку 20 дітей, а фактично відвідує менше ніж 10.

Мережа закладів загальної середньої освіти налічує 1597 учнів:

 

Кагамлицька початкова школа.

Навчалось 20 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 1,324 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 32 тис. гривень.

 

Градизька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів.

Протягом року навчалось 89 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 3,919 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 169 тис. гривень.

 

Градизька загальноосвітня школа І-ІІІ №1 ступенів.

Протягом року навчалось 171 учень.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 4,916 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 169 тис. гривень.

 

Горбівський НВК.

Протягом року навчалось 57 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці –2,840 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 117 тис. гривень.

 

Градизька гімназія ім.Олександра Білаша

Протягом року навчалось 409 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 13,304 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 388 тис. гривень.

Розроблено  проєкт по капітальному ремонту даху, на реалізацію якого залучено 6,7 млн. гривень з державного бюджету, за сприяння  Народного депутата України від ПП Слуга Народу Олександра Трухіна.

 

Пронозівська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 99 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 4,984 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 175 тис. гривень.

 

Бугаївська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 127 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 4,914 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 112 тис. гривень.

 

Святилівська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 94 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 4,750 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 144 тис. гривень.

Спільно з ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” проведено капітальний ремонт частини даху, на загальну суму 120 тис.

 

Погребівська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 139 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 5,179 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 269 тис. гривень.

 

Броварківська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 131 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 5,024 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 115 тис. гривень.

Проведено ремонт підлоги спортзалу.

 

Гриньківська  загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів.

Протягом року навчалось 77 учнів.

Витрати місцевого бюджету:

– оплата праці – 3,897 млн. гривень;

– комп’ютерна техніка, меблі, засоби навчання  – 74 тис. гривень.

Додатково було виділено 80 тис. гривень для продовження робіт по утепленню фасаду школи.

Протягом року витрати місцевого бюджету для забезпечення підвезення учнів до шкіл склали 600 тис. гривень, з них паливо – 408 тис.грн, запчастини – 30,5 тис.грн, ремонт – 123 тис.грн, техогляд – 23,4 тис.грн, страхування – 15 тис.грн,

За кошти місцевого бюджету фінансується харчування учнів 1-4 класів та пільгових категорій – загалом витрачено 1,6 млн. гривень на закупівлю продуктів харчування.

Оплата праці вчителів – 46,186 млн. гривень

Оплата праці технічного персоналу шкіл – 8,564 млн. гривень.

Газо/тепло постачання – 3,5 млн. гривень.

Електропостачання – 450 тис. гривень.

Комунальні та інші послуги – 830 тис. гривень.

 

Градизька мистецька школа ім. Героя України О.І.Білаша – протягом року відвідувало 175 дітей.

Загальні річні витрати склали 3,041 млн. гривень, з них 2,926 млн.грн зарплата, 83 тис.грн природній газ, меблі, музичне, комп’ютерне обладнання – 98 тис.грн, інші видатки 16 тис.грн.

Градизька гімназія, Градизька ЗОШ І-ІІІ, Погребівська ЗОШ І-ІІІ та Кагамлицька початкова школа – є закладами, де витрати на навчання одного учня є найменшими в громаді, тобто вони мають довгострокову перспективу  і за рахунок економії дозволяють утримувати інші збиткові сільські школи.

Наразі закриття будь-якої школи в Градизькій громаді у 2022 році не розглядається.

 

Культура, бібліотеки, спорт.

На території працює 10 бібліотек. Протягом року витрачено 606 тис.грн на оплату праці бібліотекарів.

Закуплено різних матеріалів на 67 тис. гривень.

Оплачено електроенергію та природній газ на 33 тис.грн.

Проведено ремонт центральної бібліотеки для дорослих в ЗБК «Україна». Загальні витрати склали 110 тис. гривень.

В громаді працює 7 будинків культури, 5 сільських клубів та 1 зональний БК «Україна», у штаті яких перебувають 39 працівників, з них здійснюють культурно-освітню діяльність 25, техперсонал – 14.

По всій громаді налічується 59 аматорських формувань, з них:

– хорові – 15 колективів;

– музично-інструментальних – 2 колективи;

– театральні – 6 колективів;

– хореографічних – 13 колективів;

– фольклорні – 1 колектив;

– любительські об’єднання/клуби за інтересами – 16.

Загалом охоплено 682 осіб.

Звання «Народний» мають 6 колективів, «Зразковий» – 1 колектив.

На оплату праці працівників БК витрачено 3,028 млн. гривень.

Закуплено матеріалів, обладнання на 151 тис. гривень.

За рахунок коштів обласного бюджету, відповідно до проєкту, проведено заміну  всіх вікон та дверей у БК «Героїв Дніпра». Залучити кошти, в розмірі 393 тис. гривень, допомогла депутат Градизької селищної ради Тетяна Чорнуха.

 

ЗБК «Україна»

Проведено заміну двох дверей, придбано обладнання для освітлення сцени на загальну суму – 44 тис. гривень.

Працює – 13 працівників.

Проведено заходів (концерти,дискотеки,вистави, мітинги) – 46.

Передано в користування 2 ноутбуки.

Бугаївський СБК

Працює – 5 працівників.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 23.

Було додано 1 ставку керівника хору.

Кагамлицький СБК

Працює – 1 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 9.

Передано в користування 1 ноутбук.

Святилівський СБК

Працює – 2 працівника.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 13.

Гриньківський СБК

Працює – 2 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 6.

Горбівський СБК

Працює – 2 працівника.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 4.

Спільно з фермерськими господарствами уклали плитки на центральній площі біля СБК, на 40000грн придбано плитки (з місцевого бюджету).

Липівський СБК

Працює – 1 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 5.

Броварківський СБК

Працює – 3 працівника.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 16.

Погребівський СБК

Працює – 5 працівників.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 7.

БК Героїв Дніпра

Працює – 2 працівника.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 8.

Петрашівський СБК

Працює – 1 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 0.

Пронозівський СБК

Працює – 1 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 12.

Передано в користування 1 ноутбук.

Мозоліївський СБК

Працює – 1 працівник.

Проведено заходів (концерти, дискотеки, вистави, мітинги) – 9.

Протягом року, по всій громаді, 12,909 тис. осіб відвідували заклади культури.

Належним чином організовуються та проводяться культурно-масові, урочисті заходи, концерти, мітинги. Високий рівень організації забезпечується співпрацею працівників культури, дирекції шкіл та громадськості.

Протягом року оплачувалась заробітна плата спортивних інструкторів у с.Пронозівка, с.Погреби та Градизька – 202 тис. гривень в загальному.

Матеріали, послуги для центрального стадіону в смт.Градизьк – 39 тис. гривень. За вказані матеріали проведено ремонт приміщення та глядацьких трибун. Також встановлено відео спостереження на території стадіону.

ФК «Темп» брала участь в чемпіонаті Полтавської області з футболу, призових місць не зайняла. Для оплати транспортних витрат та гонорарів футболістів залучено 150 тис.грн спонсорських коштів. Великі господарства, які працюють на території громади, відмовляють брати участь у фінансуванні великого футболу, який за останні роки став 100% комерційним видом спорту.

Проведено чемпіонат громади з міні-футболу.

Працює тренажерний зал в ЗБК «Україна», який відвідує все більше і більше людей, близько 8000 відвідувань протягом року.  Діти до 14 років мають безкоштовний доступ до занять спортом. За рахунок особистого вкладу Литовченка Олексія, зала доглянута, відвідувачі можуть отримати допомогу, професійну консультацію чи займатись в групових тренуваннях. За рахунок коштів спонсорів та абонентських плат відвідувачів,у 2021 році придбано нові тренажери на загальну суму 24 тис. гривень.

На 190 тис.грн придбано обладнання для вуличних тренажерів та дитячих майданчиків, в рамках реалізації проєкту 2020 року. Додатково залучено 30 тис. гривень від корпорації “Глобине”. За ці кошти буде придбано 2 відеокамери, 4 лавки, 2 пісочниці.

Для розвитку спорту, вже у 2022 році буде організовано ряд чемпіонатів, спартакіад з різних видів спорту.

81,866 мільйонів гривень коштувало громаді утримання всіх закладів освіти, культури, спорту.

Градизька селищна рада декілька разів зверталась до операторів мобільного зв’язку з проханням покращити покриття мережі в Святилівському, Горбівському, Гриньківському та Броварківському старостатах. Поки що безрезультатно.

Аварійна труба колишньої котельні, яка розміщена в кварталі багатоквартирних будинків смт. Градизьк, багато років загрожувала жителям сусідніх квартир. Після надання дозволу оператору мобільного зв’язку “Lifecell” на монтаж антен на трубу, останні капітально відремонтували основу труби, ліквідували небезпеку для жителів та дали вибір ще одного мобільного оператора. Є попередньо проведені обговорення про встановлення антен на території Святилівського старостату за умови бажання людей отримати якісний мобільний зв’язок за низькими цінами.

Берегоукріплення було і є найбільшою екологічною проблемою громади, а тому було проведено ряд зустрічей, направлених на залучення коштів для вирішення цієї проблеми вже в наступні роки.

Попри всі труднощі 2021 року ми впорались з поставленими завданнями, реалізували свої плани, вирішили ряд проблем та продовжили розбудовувати нашу велику громаду!

Протягом 2021 року з державного та обласного бюджету в громаду залучено 12,4 млн. гривень на здійснення необхідних закупівель та реалізацію проєктів. Розвиток громади можливий при наявності додаткового фінансування!

Протягом року в Градизькій селищній громаді  народилось 71 дитина, зареєстровано 31 шлюб та 273 смертей.

Закликаю всіх бажаючих допомагати громаді розвиватись!

З повагою, селищний голова                                    Мирослав Носа


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь