Градизька громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Гора Пивиха та місцеві пляжі

Дата: 22.01.2024 12:07
Кількість переглядів: 269

Фото без опису

Гора Пивиха ізольоване підвищення в межах Глобинського і (частково)  Кременчуцького районів Полтавської області, ландшафтний заказник місцевого значення. Розташована на лівому березі Дніпра, неподалік від південної околиці смт. Градизьк. Висота пагорба 168 м. Площа природоохоронної території 165,2 га. Підвищення утворилося внаслідок дії льодовика дніпровського зледеніння.

Гора має давню історію. За переказами, колись тут було поселення Пива, що належало руським боярам Пивам. У 1489 році король Польщі Казимир IV подарував землі і різні угіддя, розташовані довкола гори Пивихи, Київському Пустинно-Миколаївському монастирю, ченці якого в XVI ст. заснували тут Пивгородський Миколаївський монастир.

Місцева фортеця-монастир мала форму подовженого чотирикутника, який охоплював площу в 5 десятин. Високі кургани на чотирьох її кутах служили сторожовими пунктами. Тут були зведені дерев’яні і кам’яні будівлі, келії для ченців. Монастир на Пивисі став релігійно-політичним осередком українського народу у визвольній війні за свою державність. Круті схили гори, порізані глибокими рівчаками, заліснені деревами й непрохідними чагарниковими хащами, були схованкою для повстанців Павлюка, згодом — для козаків Хмельницького. Пізніше монастир був зруйнований.

Фото без опису

Після зведення в кінці 1960-х рр. Кременчуцького водосховища Пивиха поступово руйнується. Щорік вода поглинає близько 7 метрів гори. Сьогодні вже розмито понад 600 метрів Пивихи. Люди знаходять залишки древнього монастиря, які вимиваються дніпровськими хвилями. Тепер гору всіляко прагнуть зберегти.

У 2008 році Пивиха представляла Полтавщину на всеукраїнському конкурсі «Сім природних чудес України». Естетична привабливість гори Пивиха є не меншою, ніж привабливість відомих місць кримського узбережжя. Говорять, глина з гори (жовта і блакитна) має лікувальні властивості. Доведено, що ця глина містить багато кремнію. Тому її можна застосовувати для лікування понад 30 хвороб. Проте медичний ефект офіційно ще не підтверджений.

Фото без опису

На схилі, що сходить до води є невеликий пляж над яким є виступи, вказаної вище, блакитної глини.

Шановні мешканці та гості селища і гори Пивиха! Давайте пам’ятати про унікальність цього природного утворення та поважати чистоту та недоторканність природного дива!

Крім гори в Градизьку є міський пляж, який генерально прибирається перед кожним сезоном, до літнього періоду встановлюються контейнери для сміття, яке утилізується, залишаючи пляж чистим та охайним. Додатково встановлюються атракціони та літні кафе. Давайте поважати роботу та майно місцевої громади і не допускати засмічення туристичної принади!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь